onsdag 2 april 2008

Påsk i Bangkok



Onsdag
Vi lämnade Lanta dagen innan skärtorsdagen för att dra iväg över en långweekend till Bangkok. Sista lönen fanns på kontot och shoppinsugna var vi. Vi var tvungna till att lämna Marie för sista gången då hn hade åkt hem när vi kom tillbaka. Vi saknade henne redan på bussen från ön. Vi fyra här verkligen varit ett glatt gäng som man kommer att sakna länge. Hur vi än vill kommer det ändå inte bli samma när vi träffas hemma i Sverige.

Väl på bussen upptäcker jag att jag har skolnyckelknippan i fickan och stressar upp mig inför detta. Jag har under resans tid märkt att jag blir en jobbig människa som stressad och inte ser klart. Denna gången var det likadant. Allt löste sig som vanligt utan problem. Elisabeth och Björn var också med på bussen för de skulle till Chang Rai och Chang Mai och spela golf under hela påsken. Vi hade fått hört att båtarna eventuellt skulle vara försenade och därför blev vi alla lite stressade för det, inte minst Björn och Elisabeth som hade det tidigaste planet. Båtarna till och från Lanta kan verkligen orsaka problem. Det kan ta 40 min att ta sig över till fastlandet och det kan ta 6 timmar och därför är det mycket svårt att beräkna sin restid.

Vi hade en mycket trevlig bussresa. Elisabeth och Björn är hur härliga som helst och Mia ch Cathrine var på bra humör. Vi kom till flygplatsen i god tid och väl där visade det sig att vårt plan var en timme försenat. Väl i Bangkok tog vi Taxi till vårt hotell som låg på Kao San Road. Jättetrevligt ställe. Vi möttes av en kvällsmarknad och fullt av liv och rörelse. Vi checkade in på ett rum med en dubbel och en enkelsäng som var mycket fint med stor plats så vi fickplats med alla våra saker. Vi drog ut på gatan och möttes av Cathrines vänner Roger och Kicki på en pub där vi beställde Chicken med Cashew och en stor öl var. Nu var vi ju på semester. Vi hade en trevlig kväll med mycket chatter. Vi köpte jättefina strunpor av en man som gick förbi och tanken kom upp då alla trevliga försäljare gick förbi med billiga saker att vi kanske skulle bli sittande där hela vår Bangkokvistelse.

Torsdag
Vi kom upp ganska sent och åt frukost i lugn och ro på en innergård. Jag och Mia drog sedan iväg till sjukhuset för att kolla upp våra maskar.... Detta låg på andra sidan stan med taxiresan på 40min kostade 30kr så det var inget snack om att ta bussen. När vi kom in på sjukhuset tog en söt liten thailändska hand om oss. Vi försökte förklara våra besvär och sedan gick jag först upp till tandläkaren. En jättevänlig man som var bra på engelska. Han tog avtryck och röntgade och nästa vecka kan jag hämta min krona. Detta kostade mig 2500kr till skillnad från Malmös 8000kr. Väl värt det tyckte jag. Därefter fick jag gå ner i släptång av min leende thailändska till en läkare. Som vanligt under min vistelse när jag tar pulsen blir de fundersamma. Min puls verkar vara 42 slag/minut och frågan om jag tränar mycket kommer ofta upp. Han röntgade min fot för att se om jag hade något fel på den och sedan undrsökte han den noggrant. Maskarna har försvunnit så återigen har jag inga husdjur mer än några få ödlor. Jag passade på att fråga om nagelsvampsmedicin och införskaffade 3 månaders piller för en struntsumma. Bra, bra nu var vi friska som nötkärnor igen. Vi åkte tillbaka och mötte upp med Cathrine på en mysig innergård där vi åt jättegod pasta innan vi bestämde oss för att ta storshopping på MBK. På MBK sprang vi runt som stollar. Vi bestämmde oss för att börja högst upp. Efter två timmars tid var vi fortfarande kvar på samma våning. Klockan 8 stängde köpcentrat och vi tog en galen tuktuksfärd tillbaka till hotellet. Han körde som en blådåre och jag drämde huvudet rakt i en kant. Vi träffade upp Roger och Kicki samt en ny vän till Cathrine som hette Roffe med hans thaikompis. Trevligt och på samma pub som dagen innan. Jag och Mia tyckte inte riktigt att shoppingen räckte så vi gick till skräddaren. Jag tog mått på en brun halvlång klänning som kan användas till mycket. 800kr skulle den kosta mig och det var det värt.





Minnen från de övriga dagarna

Grand Palace
Jag var aldrig så sugen på att åka hit. Det kändes som det fanns mer lockande saker att göra i Bangkok men jag är tacksam över att jag följde med. Redan efter fjärde templet så känns det lite som jag kan det där. Visst på Grand Palace var templet finare än många andra, det fanns bladguld precis överallt och det kändes för min del nästan som att bli instoppad i en gammal asiatisk saga. Redan innanför portarna fick vi vara med om vaktavlösning. Det börjades kännas konstigt redan då. Vi tre stod mitt i alltihop som på första parkett. Efter detta gick vi in i själva palatsområdet och först på tur var templet. Det var en högtalare som stod och lät med någon som ”predikade”. Först pratade överhuvudet och sedan alla efter i kör. Det fanns en stor miniatyr (hm) av Ankorvat och vi tog några löjliga bilder tillsammans med statyerna. Vi gick in i kungens tronhus och insåg hur mäktigt det fortfarande är att vara kung i Thailand. När vi hade gått byggnaderna runt blev vi facinerade av två gubbar som gick runt med en stege. Det påminde om gubbarna i komedin Plankan. Vi såg också en jätterolig toabuss med säkert 8 toaletter istället för säten. Vi gick sedan in i skattkammaren och efter en liten stund börjar en högt uppsatt kvinna prata med oss och förklara att det var dags att byta Emerald Buddha.

Det visade sig att det var säsongsbyte och då var det dags att byta ut Buddha. Det fanns tre olika, en för varje säsong. De är alla lika stora och gröna gjorde av emerald ca 50cm höga. De stod inte som på ett museum hemma i Sverige med larm och innanför skottsäkert glas utan själva låsanordningen påminde om ett gammaldags skolglasskåp med ett nyckelhål som fanns i gamla inomhusdörrar som vi väl alla har lirkat upp med olika tillhyggen. Det enda i säkerhetsväg som fanns var ett segil. Jag blev också förvånad, det fanns ca 7 thailändare i rummet, det var öppet för besökare och ingen hade vapen. Där stod nu vi tre mitt ibland alla guldjuveler som plockades av 3 meter ifrån där vi stod. Inga thailändare eller övriga fick komma i närheten men vi. Vi misstänkte snabbt att de trodde vi var någrasom vi inte var men vi höll uppe skenet och stod och inspekterade hela utbytet. När vi gick därifrån kom gubbarna med lådan efter oss.

Gryningstemplet
Detta var något som Cathrine hade velat se sedan hon var i Bangkok första gången så då var det bara att göra slag i saken. Först när vi hade gått upp för alla trapporna ångrade vi oss. Tornet var väldigt brant och bestod av keramik. Högst upp som vi fick gå var det en smal gång runt hela templet och när vi skulle ner var det den brantaste tappan jag någonsin gått i. Jag och Cathrine var livrädda, ja Mia med kanske men det märktes inte. Väl nere för alla trapporna gick vi en sväng på en liten marknad innan vi hittade en tant som kunde fota oss i kungliga thaidräkter. Ja det är väl ingen som tror något annat men skitsnygga var vi.
a href="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOW1fZi6-iY8q6TdtXML7eayf5h9EkgPxh7_Pi9VJzHuSUbzGDl_9vB03BdeuIcwY931wbqneJM6S5p-5zOJmNnp0N8Xwvdo9_N-ysP9m6ohRYJR_nhRF2OClYi5jaly6SueKDA2Msrrk/s1600-h/Thailand+Mars-08+133.JPG">


Tygmarknad
En dag i Bangkok hamnade vi på fel ställe. Ja vi skulle till en marknad men inte den som vi hamnade på. Struntsamma. Vi hade lite otur för de var i stängningstagen och det var ovanligt med Faranger (utlänningar). Vi kom in på en tygmarknad där det fanns tyger i mängder. Jag och Mia som redan hade beställt uppsydda klänningar blev lite snopna men jag som inte kan sy ändå började fundera på vad jag behövde. Tygerna kostade ingentin och det fanns alla material man bara kunde tänka sig. Mia och Cathrine shoppade på sig till olika klänningar och jag köpte lite tyg, vad jag ska ha det till vet jag inte.

Fordon
Under vår Bangkokresa åkte vi många olika fordon, många olika båtar, tuktuk och taxis. Vi kom fram till att det billigaste alternativet och bekvämaste var den vanliga taxin. De första tre km kostade 7 kr och det mesta vi betalade för att åka taxi i 40min var 40kr. Skönt om dessa priserna kunde varit samma hemma. Det som blir kruxet är ju avgaserna och alla bilarna.
Nattmarknad Suan Luam
Chatuchak hade jag varit på innan men inte denna roliga och mysiga nattmarknad. Här var vi tre två gånger och sprang runt. Allt man kan tänka sig fanns och bra resturanger. När vi tröttnade på att shoppa tog vi oss några öl mitt ibland allt eller en fotmassage. Timmarna sprang enkelt iväg här.

Ayuttaya
Eftersom vi tillbringade så mycket tid i Bangkok åkte vi upp till den gamla huvudstaden Ayuttaya. Vi tänkte att vi skulle tagit en longtail eller haffa någon annan båt nere vid floden men vi fick inte till det som vi ville. Det slutade med att vi tog en gammaldags pensionärsutflykt med buss. Vi åkte tidigt på morgonen och insåg att alla i vårt sällskap var minst 20 år yngre än någon i de andra. Detta hade väl inte riktigt varit tanken. Efter ett par timmar på buss stannade vi vid sommarpalatset. Här kunde vi hyra golfbil så medan de andra i sällskapet gick runt med guiden åkte vi runt som galningar (om detta nu går med en maxfart på 10km/timmen) och han med att se allt. Cathrine fick lite pensionärtendenser när hon åkte runt och fotade alla blommor som hon kunde se. Min och Mias kamera hade båda gått sönder så vi utsåg Cathrine till fotograf då hennes kamera fungerar när den vill. Vi hade kommit på att vi kan göra våra ega tavlor när vi kommer hem.

Närvi lämnat tillbaka golfbilen åkte vi vidare till ett annat tempel. Detta var gjort av tegel och stod bara i ruiner. Vi fick lära oss att alla inte uppskattar mynt och att om en i gänget prutar är det inte alltid så att alla måste köpa samma sak. Cathrine gav ett skambud på en ful sak som man ska hänga som vindspel och fick den för skambudet. Då gjorde vi samma sak och vad vi ska med denna pryl vet ingen men den finns i Malmö. Sista anhalten var vid ett sista tempel där det fanns ensom vi trodde var liten marknad. 20 min innan vi skulle träffas med bussen insåg vi att denna marknad var jättestor. Vi inhandlade dock jättefina kinahattar som vi fick reda på var antingen från Burma eller Vietnam. Dessa hade vi sedan på oss stor del av resterande Bangkokresan. Många uppskattade dem, vi blev mötta med leenden, det var lätt att känna igen oss om vi kom bort och många villeköpa dem för de var av fin kvalite. Tre bra köp. Därefter åkte vi tillbaka med en lyxkryssare med buffet. Trevligt men v kände oss lite felplacerade. Det var fin utsikt över Bangkok från floden, vi satt uppe på däck och njöt av solen och det kändes som vi hade betydligt fler nollor på våra konton.

Sömn
Kanske dumt att skriva men sömn och Bangkok går inte ihop. Det finns något att göra hela tiden. Morgonmarknader där man ska vara klockan 4 för att få bästa pris, nattmarknader, museum, shoppingcentra öppna till 10, pubar, djurparker, akvarium, ja helt enkelt allt. Sova får man göra på annanort.

Inga kommentarer: