söndag 11 november 2007

Vardag

Ja varje gång man skriver skriver man ju om saker som händer men det är kanske någon som vill veta hur våra vardagar ser ut. Jag går upp runt 6.30 för att ta mig en promenad eller springa ut med stranden (det sistnämda mer sällan) då är det inte så varmt och det är bara jag och några munkar ute. Stranden där vi bor är ca 1,5km lång. Bredden beror väldigt mycket på tidvattnet ca 75 meters skillnad och även skräpmängden är olika beroende av detta. På stranden finns det en massa genomskinliga små krabbor som irrar runt och en hel del lösspringande hundar. När jag kommer hem från min runda tar jag en kalldusch då vi inte har varmvatten och träffar sedan Mia för en gemensam frukost ute på våra altaner där vi har pyntat och kommer att pynta mer och mer.... Frukosten består under veckorna av sötad havregrynsgröt som vi bara rör ut i kokande vatten och till detta har vi soyamjölk. Då vi inte har kylskåp är det väldigt mycket som vi får utesluta men tro det eller ej så är det ganska gott. Mia var väldigt tveksam till en början. Till frukosten dricker vi också sötat te med mjölk som vi köper färdigt i påsar. Frukosten förvarar vi i en varsin försluten plastlåda för att slippa alla möjliga djur. På helgerna lyxar vi till det med frallor, jag med nutella på och Mia med en ananasmarmelad då vår kalles kaviar tog slut väldigt fort. När vi har ätit en lung frukost är klockan 8 och det är dags att traska ut med stranden till skolan. Skovalet är enkelt, det är plastskor som gäller som man enkelt kan sköla av, massvis med lera, saltvatten och sandstrand traskar man i varje dag. Dessutom måste skorna vara slipins eftersom man måste ta av dem varje gång man ska gå in i en affär eller in hos någon. Promenaden tar ca 20minuter om man traskar i ett långsamt tempo, njuter av att vattnet sköljer över fötterna och tittar bort mot phiphiöarna.


Väl på skolan klockan 8.30 fixar vi lite saker som kan behövas under dagen. Tyvärr kan man inte räkna med att allt fungerar som det ska så det blir oftast ganska mycket improvisation. Barnen börjar klockan nio då vi samlar åk 5-9 ca 20 elever i ett av klassrummen och berättar hur dagen kommer att se ut. I varje ämne har barnen med sig material hemifrån så alla arbetar med olika saker. Ibland kan de jobba i grupp om det är så att de ska göra samma men oftast jobbar de enskilt. Vi har alla ämnena som finns i Sverige men det fungerar på lite annorlunda sätt. Slöjden är väldigt behovsstyrd, behöver vi nya bord monterar barnen dessa, behöver vi en hylla är det barnen som hjälper till att sätta upp denna, behöver de mindre barnen något exempelvis en svarttavla att ha ute och leka med på rasterna hjälper barnen till med detta. Hemkunskapen ska jag börja med denna veckan, dels ska barnen få följa Mun (mattanten) med inköp, lagning och diskning och varje tisdag ska jag ta med mig 5 elever till ett bageri där vi ska baka och sälja våra alster. Detta ska bli jätteskoj även om det kan vara lite kladd med att få tag på ingredienser...


På tiorasten får barnen frukt, den brukar bestå av bananer, pomelo, vattenmelon, papaya och ananas. Barnen går också ut från lektionerna för att dricka vatten. Det gäller att minst dricka glas om dagen annars orkar vi inte med eftermiddagen. Klockan 12 går vi bort och äter lunch på ett vanligt matställe. Klockan 13 börjar vi igen och slutar med lektionerna klockan 2. På tisdagar och torsdagar får de äldsta eleverna stanna till 16 medan vi har konferens. På måndagar har alla barnen samling i Salan (en utesal med halmtak) då vi hälsar alla nya barn välkomna och sjunger den thailändska nationalsången. På fredagar avslutar vi dagen med att säga hejdå till barnen som lämnar oss och sjunger även då samma sång.


Klassrummen är vanliga boendebungalows så därför är vi bara som max 9 barn i 7-9 och 12 barn i 5-6. Toaletterna i varje bungalow använder vi också som omklädningsrum efter gympan om man inte vill duscha av sig i vattenspridaren vilket inte spelar någon roll då det är kallvatten i båda. Gympan hålls på stranden och avslutas alltid med ett efterlängtat bad.


När barnen slutar klockan 2 sätter jag och Mia oss oftast och mailar till lärarna hemma i Sverige. Det är ju dem som har ansvaret för elevernas inlärning då de sätter betygen och därför tycker vi att det är viktigt med den kontakten. Barnen här ska ju försöka i möjligaste mån följa sin skolgång hemma.


När vi traskar hem utmed stranden försöker vi att släppa jobbet. Oftast tar det ca 10min men därefter njuter vi av utsikten. Har vi jobbat länge går vi direkt till en resturang och äter annars badar vi och går hemom. Vi försöker testa olika maträtter varje dag men det är svårt att låta bli vissa favisar. Vi beställer redan nu in spicy mat och har hittat några resturanger där vi kan få väldigt billig och god mat för ca 20kr var. Vi har gemenam matkassa som vi använder när vi äter båda och det fungerar jättebra. Vi föröker hålla oss till alkoholfria drycker utom på helgerna men det är väldigt gott med en öl till maten.


Det mörknar redan halv 7 och då brukar vi gå hem och mysa på våra fina altaner. Vi har köpt fotogenlampor som vi tänder och lyssnar på P4, dricker te och pratar strunt. Solnedgången är oslagbar.


Vi har fläktrum båda två men har vant oss vid att sova utan fläkt. Det är mysigt att sova med öppet fönster och höra havet som bara är 100 steg bort. Man vaknar ibland på natten då det är ett turistboende vi bor på och dessutom har vi väldigt nära till mosken med deras böneutropare.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Maria!
Man blir ju grön av avund. Det ser hur gott ut som helst. Jag längtar tills man själv får komma dit och hänga på din altan. Framför allt kanske testa dina favoriter till maträtter.

Ta det lugnt så ses vi snart.
Har du kanske hittat något trevligt nyårsboende!

Kram
Magnus

Anonym sa...

Jag blir väldigt avis på dig, låter helt fantastiskt. Här snöar det och är jättekallt. Låter väldigt skoj med hemkunskap på ett bageri, hade jag gärna testat.

Ha det gott. Kramar